8.11.2008

Şakayık Çiçeği

Şakayık Çiçeği‘nin ilmi adı olan paeonia, Yunan hekimi Paeon’dan gelir. Homeros’a göre bu hekim Pluton’un Herakles’ten aldığı yarayı bu bitkiyle tedavi etmiştir. Şakayık süs bitkisi olarak bahçelerde yetiştirilir. Çok yıllık birçok türü vardır. En yaygını bahçe Şakayığı‘dır. Şakayık basit veya katmerli beyaz, pembe, kırmızı veya alaca renklerde çiçek verir.

Aynı zamanda çok güzel kokarlar. Ağaç Şakayıkı odunsudur. Gayet yavaş büyür, beyaz, pembemsi, pembe veya kırmızı renkte çok güzel çiçek açar. Sarı Şakayık ağaçsıdır, çiçekleri sarı, erkek organları taç şeklinde güzel ve büyüktür. Şakayıklar kökten fışkıran sürgünlerle ürerler, çok dayanıklıdırlar. Her türlü verimli toprakta ve bütün şartlarda yetişir.

Şakayık Çiçekgilleri büyük olmayıp yirmiye yakın türleri vardır. Güneydoğu Avrupa’da rastlanan 7 tür otsudur. Menşei Asya kökenli türler ise odunsudur. Avrupa grubu temsilcileri çıplak, doğru, özsulu gövdeli olup, ot cinsinden çokyıllık bitkilerdir.

Yüksekliği 1 m kadar olur. Çiçeklerin rengi beyazdan koyu kırmızıya kadar değişir. Yaprakları ardarda dizilmiş, tüylü, koyu yeşil, tepeleri düzensiz kesiktir. Çiçekleri iri, düzgün, basitten katmerliye kadar olur. 5 adet bomboş çanakyapracıklar, 5-10 adet tacyapracıkları, çok sayıda tezkir organları ve çok meyve örgeni ( 2-8 ) vardır. Genelde tohumları iri, dış tarafları kara, iç tarafları ise sarıbeyazımsı ve parlaktır.

Kökleri eğirmensi, yumrulu, kalınlaşmış, diş tarafları kırmızı – kahverengi, iç tarafı beyazımsı. Bazı Şakayık Çiçekleri’nin kökü ve çiçeği ilaç olarak kullanılır. 1000 – 1500 m yükseklikte, çalılıklarda ve seyrek ormanlarda yetişir. Şakayık Çiçekleri daha hafif topraklarda yetişir ve durgun suyu sevmezler.

www.paeonia.getika.com - Sitesinden Alınmıştır

Seja o primeiro a comentar

www.cicekcesitleri.blogspot.com